O nama

Društvo „Naša djeca“  Vinkovci  (DND Vinkovci) je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnoga društva. Društvo, osnovano je 16. prosinca 1996. godine s ciljem organizacije kvalitetnog slobodnog vremena djece i mladih u vrijeme Domovinskog rata i u poraću. U to vrijeme još nisu postojale gotovo nikakve aktivnosti za djecu za kvalitetno ispunjenje slobodnog vremena slobodno vrijeme, a većina se stanovništva tek počela vraćati u Vinkovce. Rad DND-a od tada pa sve do sada počiva na vrijednostima i pravima propisanima Konvencijom UN-a o pravima djeteta.

Jedna od prvih aktivnosti Društva Naša djeca VinkovacI bila je organiziranje prve Gradske pokladne povorke koja je održana na Trgu vinkovačkih jeseni u veoma skromnom okruženju. Gradska pokladna povorka, današnji Gradski karneval, je postala kontinuirana aktivnost Društva „Naša djeca“.

Društvo „ Naša djeca“ VinkovacI u svome je sjedištu počelo organizirati kreativne likovne radionice dva puta tjedno za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, ali i za roditelje. Radionice koje su se kontinuirano održavale do 2012. godine bile su besplatne za svu djecu, jer su posebni prioritet, isključivo volonterskog rada Društva „Naša djeca“, bila socijalno ugrožena djeca i djeca s poteškoćama u razvoju te općenito djeca u potrebi. Od 2008. godine kreativne likovne radionice organizirane su na još dvije lokacije, kontinuirano, jedno tjedno i to u mjesnim odborima Zagrebački blok i Slavija. Promatrajući potrebe djece ustanovili smo da u gradskoj četvrti Zagrebački blok postoji velik broj djece koja žive u zgradama i većinom su slabijeg imovnog statusa, dok su djeci iz gradske četvrti Slavija nedostupni takvi sadržaji jer taj dio grada od ostatka dijeli prometna željeznička pruga te cesta koja je također prometna.

U samom početku DND Vinkovci organizira i SOS telefon za zlostavljanu djecu na kojem su volontirali djelatnici Centra za socijalnu skrb iz Vinkovaca. DND Vinkovci udružuje se u Savez Društava „Naša djeca“ Hrvatske koji organizira savjetovanja za dužnosnike osnovnih DND-a kao i edukacije za voditelje kreativnih, likovnih, plesnih i dramskih radionica, te voditelje foruma za dječja prava tzv. Dječjih foruma i daje svaku potporu Društvu Naša djeca u organiziranju i provođenju aktivnosti. Također, DND Vinkovci, od početka u većini svojih aktivnosti surađuje sa Centrom za predškolski odgoj te većinom osnovnih škola u Vinkovcima, a najviše s osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića i njihovom stručnom službom. Tako u Osnovnoj školi Bartola Kačića počinje djelovati prvi forum za dječja prava koji djeluje do danas. U DND-u su osnovana još dva dječja foruma Suncokret i Mali princ, čiji su članovi svake godine u Hrvatskom saboru iznosili probleme djece iz svoje sredine na Godišnjem susretu Dječjih foruma i saborskih zastupnika u organizaciji Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske.

U suradnji sa Savezom Društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskim društvom za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Hrvatskim društvom medicinskih sestara – pedijatrijska sekcija, DND Vinkovci počinje provoditi akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“ u Općoj bolnici Vinkovci. Akcija ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece, a jedan od zadataka volontera DND-a Vinkovci bilo je organiziranje edukativno zabavnih sadržaja za djecu u bolnici i oplemenjivanja prostora u bolnicu u kojem borave djeca. Osim svojih kontinuiranih aktivnosti, kreativnih likovnih radionica i organiziranja edukativno zabavnih sadržaja za djecu u bolnici te oplemenjivanja prostora u bolnici, DND Vinkovci pokreće i niz jednokratnih akcija kao što su: Cvjetni korzo, Dječji tjedan, Dan igara, te obilježava značajne datume za djecu kao što su Međunarodni dan obitelji, Međunarodni dan djeteta, Dan Konvencije o pravima djece i dr.

Društvo Naša djeca VinkovacI organizator je većeg broja humanitarnih akcija od kojih su najveće bile: Humanitarna akcija za kupnju EEG aparata za dječji odjel Opće bolnice Vinkovci, humanitarno-preventivna akcija za Josipa Pajtlera (u manje od šest mjeseci kao treća žrtva strujnog udara na željezničkoj pruzi), te tri velike humanitarne akcije za djecu s poplavljenih područja Vukovarsko- srijemske županije pod nazivom Pun kofer prijateljstva 1., 2., 3.., akcije povodom Uskrsa za djecu i udrugu te Božićne akcije 2016. „Slatkiš jedan, osmijeha vrijedan“

Za svoj rad Društvo Naša djeca Vinkovci dobitnik je i nekoliko nagrada od kojih ističemo: Nagrada za volontera godine u Hrvatskoj (2009.) i Nagrada za promicanje prava djeteta Ministarstva socijalne politike i mladih (2014.) dodijeljena Mariu Perkoviću, Nagrada za volonterku godine u Slavoniji i Baranji dodijeljena Josipi Katović (2010.) i Antoniji Spajić (2014.), Zlatni grb Grada Vinkovaca za promicanje prava djeteta (2012.), te Povelju Saveza Društava Naša djeca Hrvatske za organiziranje zabavno- edukativnih aktivnosti za djecu u bolnici kroz akciju „ Za osmijeh djeteta u bolnici“ (2008.). 2015. Godine Antonija Spajić dobiva Nagradu Dobrotvorke Godine, te Utjecajne Hrvatske žene na području humanosti i filantropije. 2016. Ines Lešić dobiva nagradu za Volonterku godine u Slavoniji i Baranji za volonterski angažman pojedinca.

Na osnovu rada DND Vinkovci, Dječji odjel Opće bolnice Vinkovci dobio je prestižni naziv „DJEČJI

ODJEL – PRIJATELJ DJETETA“ (2008.), a Grad Vinkovci nosi naziv „GRAD VINKOVCI – PRIJATELJ DJECE“ (2011.).

Programi koji se kontinuirano provode u DND Vinkovci su:

  •  Gradovi i Općine-prijatelji djece-Dječje Gradsko vijeće
  •  Dječji forumi (forumi za dječja prava)
  •  Za osmijeh djeteta u bolnici
  •  kreativno – likovne radionice
  •  humanitarne akcije
  •  obilježavanje Dana konvencije o pravima djeteta
  •  obilježavanje Dana Sv. Nikole
  •  Božićna predstava i priredba za djecu
  •  Igraonica Ganja-program za djecu s poplavljenih područja (2014.-2016.)
  •  Program pomoći izbjeglicama i migrantima (2015.)

 Aktivnosti po kojima je DND prepoznatljiv su:

  •  Dječji tjedan
  •  Sv. Nikola
  •  Djed Božićnjak
  •  Dan Europe
  •  Dan obitelji
  •  Kreativne radionice
  •  Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta
  •  Izložbe
  •  Oslikavanje platna
  •  Pomoć djeci slabijeg imovinskog stanja

Akcije

  •  Gradovi i općine prijatelji djece
  •  Za osmijeh djeteta u bolniciž
  •  Humanitarne akcije

Naši Partneri