PROGRAM NEFORMALNOG PREDŠKOLSKOG ODGOJA U GUNJI

Igraonica “ GANJA”

 

Od  samog početka proglašenja stanja katastrofe u Vukovarsko- srijemskoj županiji Društvo Naša djeca grada Vinkovaca zajedno s Društvom psihologa Vukovarsko – srijemske županije  zauzelo se za djecu s poplavljenih područja Gunje, Račinovaca, Đurića i ostalih mjesta stradalih od poplava kako bi im organizirali kvalitetno provedeno slobodno vrijeme i pružili adekvatnu psihosocijalnu pomoć kroz razne kreativne radionice i igre, kako bi se djeca barem malo udaljila od neprirodnih uvjeta života i potresenih roditelja i susjeda koji su svi zajedno smješteni u školskoj dvorani u Cerni.

Osim organiziranih aktivnosti u igraonici koju smo popularno nazvali „GANJA“ po igri lovice kako je zovu u Gunji, organizirali smo i izlete djece preko vikenda, kao i gostovanja raznih lutkarskih, cirkuskih i drugih  predstava i programa u našoj „GANJI“.

Kako napreduje obnova i skori povratak kućama, tako se i naše aktivnosti za djecu i sa djecom sele bliže poplavljenim područjima. UNICEF prepoznaje naš rad te se daljnja suradnja nastavlja u obliku projekata uz podršku UNICEF-a.

 

Projekt se provodio u dva dijela:

  1. Prvi dio “Sigurno mjesto za djecu” u poplavama zahvaćenom području Vukovarsko – srijemske županije” uz podršku UNICEF-a.
    Vremenski period provedbe: od 21.07.2014. – 20.10.2014.

 

Cilj projekta: pružanje psihosocijalne podrške djeci iz područja pogođenih poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Strategija ostvarenja cilja: Društvo Naša djeca Vinkovci, zajedno s partnerima Društvom psihologa  VSŽ i UNICEF-om, osigurava psihosocijalnu podršku djeci iz općine Gunja kako bi im pomoglo da se na adekvatniji i fleksibilniji način nose s nedavnim traumatskim iskustvom. Psihosocijalna podrška najvećim se dijelom provodi kroz igraonice i kreativne radionice, okupljene pod igraonicom“GANJA”. One uključuju sigurne, interaktivne, edukativne, kreativne, sportske i rekreacijske aktivnosti prilagođene dobi prisutne djece, a čija je svrha potaknuti razvoj adekvatnh životnih vještina i mehanizama suočavanja, kao i uspostavit osjećaj rutine kod djece. Kroz projekt djecu se potiče na kreativno sudjelovanje u osmišljavanju programa projektnih aktivnosti te u realizaciji istih. Članice Društva psihologa VSŽ osiguravaju individualnu psihosocijalnu podršku djeci prema potrebi te analiziraju situaciju u svrhu prepoznavanja potrebe za daljnjom psihološkom intervencijom.

Projektne aktivnosti: Aktivnosti igraonice “Ganja” provode se u kontejnerskom naselju u dvorištu osnovne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji. Aktivnosti se provode u UNICEF-ovom šatoru te na otvorenom prostoru – školskom igralištu i travnjaku. Provode se svakog radnog dana od  10 do 16 sati.

Sudionici projekta: Ukupno u projektu sudjeluje 97-ero djece iz područja Gunje. Aktivno u igraonici sudjeluje 40-ak djece na dnevnoj bazi. Svaki radni dan u “Ganji” su bile prisutne dvije voditeljice projektnih aktivnosti te prosječno po dva asistenta i volontera.

 

  1. b) Drugi dio nosi naziv “RANO UČENJE ZA SVE” – uvođenje neformalnog predškolskog odgoja za djecu u Gunji” uz podršku UNICEF-a.
    Vremesnki period provedbe: od 15.12.2014. do 31.12.2015 godine

Cilj projekta: osiguranje psihosocijalne potpore djeci u popolavama pogođenim područjima kroz neformalan predškolski odgoj.

Strategija ostvarenja cilja: Plan i program aktivnosti igraonice “Ganja” uključuje zadaće po razvojnim područjima, a to su tjelesni i psihomotorni razvoj, socio-emocionalni razvoj i razvoj ličnosti, spoznajni razvoj te govor, komunikacija, izražavanje i stvaralaštvo. Sve aktivnosti imaju jedan zajednički cilj, a to je priprema za školu.

Projektne aktivnosti: Program  neformalnog predškolskog odgoja održava se svaki radni dan u trajanju od 10 do 16 sati u prostoru lokalne škole te u kasnijem dijelu projekta u pomoćnom prostoru udruge “Zvjezdice” u Gunji. Teme brojnih radionicu su  vezane za higijenu, toleranciju, razičitosti, pripremne aktivnosti pisanja i brojanja, godišnja doba, glazbu, ples, sport, multimediju.

Sudionici projekta:Ciljana skupina za ovaj projekt su predškolska djeca, u dobi od 3- 6 godina.  Na dnevnoj bazi u neformalnom predškolskom odgoju sudjeluje 20 – 28 predškolske djece. Također, starija djeca dolaze u igraonicu te se okupljaju u dramskoj skupini koja izvodi brojne predstva u gostima. Svaki radni dan u “Ganji” su  prisutne dvije voditeljice projektnih aktivnosti te prosječno po dva volontera. U projektu je sudjelovalo  ukupno 5 volontera.

 

Tijekom provedbe projekata, djeca su imala priliku posjetiti brojna mjesta te su u igraonicu dolazili brojni gosti sa vlastitm programima animacije.

Medijska podrška

TV: NOVA TV, RTL, HTV, VTV, Osječka televizija, Jabuka TV

Radio: Hrvatski radio, Radio postaja Vinkovci

Tiskani mediji: Glas Slavonije, Vinkovački list, 24 sata,

Portali:

http://www.unicef.hr/programska_aktivnost/predskolski-odgoj-u-gunji/

http://radio.hrt.hr/clanak/dok-su-odrasli-sanirali-stete-oni-su-brinuli-o-djeci/91748/

http://www.dndzabok.hr/?p=1206

http://www.savez-dnd.hr/igraonica-ganja-iz-gunje-je-posjetila-cufus/

http://www.samobor.hr/novosti/igraonica-ganja-iz-gunje-posjetila-samobor

http://www.porec.hr/prva.aspx?stranica=4179&j=CRO

http://porestina.info/djeca-iz-gunje-jucer-stigla-na-ljetovanje-u-porec/

http://www.savez-dnd.hr/ljetovanje-djece-iz-gunje-u-porecu/

http://www.roditelji.hr/vijesti/maja-vucic-posjetila-malisane-u-gunji/

http://www.citajmi.info/dogadanja/opsirnije/2-roendan-kampanje-u-gunji/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *