ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI – IGRAONICA ARTINČICA

Društvo Naša djeca Vinkovci od 1999. godine na dječjem odjelu Opće bolnice Vinkovci provodi akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“ koju  su iste godine na području Republike Hrvatske pod pokroviteljstvom UNICEF-a Ureda za Hrvatsku, započeli Savez Društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, te Hrvatska udruga medicinskih sestara- pedijatrijska sekcija.

Cilj akcije je humanizacija bolničkog liječenja djece, skraćivanje boravka djece u bolnici i oplemenjivanje prostora u bolnici u kojem  borave djeca.

 

Od samog početka zadatak članova  Društva Naša djeca  Vinkovci je organiziranje zabavnih i edukativnih aktivnosti za djecu u bolnicu. S upravom bolnice potpisali smo Izjavu o suradnji u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“. Aktivnosti su se do 2008. godine odvijale u dnevnom boravku na dječjem odjelu, a od 2008. godine uspjeli smo dobiti prostor za igraonicu koju smo nazvali ARTinčica, koja je bila izvan dječjeg odjela i gdje su se djeca u njoj osjećala puno ugodnije i opuštenije.

Nakon posjeta prosudbene komisije akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ Dječji odjel Opće bolnice Vinkovci 2008. godine dobio je prestižni naziv DJEČJI ODJEL- PRIJATELJ DJECE, a Društvo Naša djeca Vinkovci su dobili Povelju Saveza Društava Naša djeca Hrvatske za uspješnu provedbu aktivnosti u sklopu akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

 

Zahvaljujući donaciji  Crvenog križa u 2010. godini uspjeli smo obnoviti stari namještaj u igraonici, a od 2010. godine uspjeli smo preko javnih radova zaposliti voditeljicu igraonice što  je omogućilo djeci  u bolnici  da budu u igraonici više od četiri sata svaki radni dan.

Od 2013. godine prostor igraonice zbog reorganizacije unutar bolnice je premješten na sami dječji odjel, te je uređen radom volontera DND-a u suradnji s dječji odjelom.

Kroz vinkovačku bolnicu kroz godinu dana prođe više od 1000 djece i mi svakodnevnim organiziranjem aktivnosti u igraonici želimo im omogućiti ugodniji boravak u bolnici, kako bi lakše prihvatili odvajanje od roditelja, što dovodi do smanjenog stresa kod djece, ali i roditelja, bržeg oporavka i kraćeg boravka djece u bolnici što su glavni programski zadaci akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“. Aktivnosti u bolnici se provode kontinuirano do danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *