Kontakt

dnd.vkci@gmail.com

098 929 1112

032 544 154

O nama

Volonteri

Radionice

Projekti

Vijesti

Dječje gradsko vijeće Vinkovci

Aktivnosti i obavijesti u radu Gradskog vijeća Vinkovci

O Dječjem gradskom vijeću

Temeljem Odluke o prihvaćanju i ostvarivanju ciljeva i programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koja je donesena 2009.godine, Gradski koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine –prijatelji djece“ na sjednici 2011.godine, donose Statut Dječjeg gradskog vijeća Grada Vinkovaca kojim Dječje gradsko vijeće predstavlja institucionalni okvir za ostvarivanje
prava djece na aktivno sudjelovanje učenika i učenica. Dječje gradsko vijeće čine po dva predstavnika/ce iz sedam osnovnih škola sa područja Grada Vinkovaca i Glazbene škole Vinkovci, koji se biraju na dvije godine s mogućnošću još jednog izbora.

Dječje gradsko vijeće se informira o važnim dokumentima Grada Vinkovaca:
– proračunu Grada Vinkovaca
– gradskim programima, planovima i strategijama za djecu
– programima i inicijativama u području zdravstva i socijalne skrbi djece, odgoja i obrazovanja obitelji, sporta, kulture, slobodnog vremena, sigurnosti djece u gradu
– planovima i programima uređenja zelenih površina, prostora za igru i boravak djece

Dječje gradsko vijeće se također izjašnjava o važnim dokumentima škole kao što su:
– plan i program rada
– plan rada na uređenju objekata i okoliša školskih zgrada, prilaza za djecu s teškoćama u razvoju i invaliditetom
– plan promjena u organizaciji rada škole.

Dječje gradsko vijeće može samoinicijativno na prijedlog djece i škola, odgovornih ustanova i udruga raspravljati i iznositi prijedloge o sljedećim pitanjima:
– potrebama djece i mladih
– radu gradskih ustanova i tvrtki s aspekta interesa djece
– kapitalnim projektima od značaja za cijelu zajednicu
– planovima razvoja školstva
– pravima i potrebama djece s teškoćama u razvoju i invaliditetom te nacionalnih i vjerskih manjina
– programima izvannastavnih aktivnosti
– programima obilježavanja blagdana i važnih datuma od značaja za djecu u školi i Gradu.

Mišljenja i prijedlozi se dostavljaju nadležnim tijelima gradske uprave i škola koja su ih dužna razmotriti i o zaključcima pisano izvijestiti Dječje gradsko vijeće i Gradonačelnika.

Novosti i aktivnosti

Vinkovačko Dječje gradsko vijeće na 14. Susretu gradova i općina – prijatelja djece

Dječje gradsko vijeće Vinkovaca na 14. Susretu gradova i općina – prijatelja djece održanom danas u Rijeci predstavili su dječja predsjednica Pia Tolušić i dječji vijećnik Ivan Kovačević s voditeljicom Ana Mari Stojanović  i koordinatoricom projekta “Nauči, Uoči,  Reagiraj” Mateja Hojsak.
“Tijekom susreta upoznali smo ustanove u kulturi, Art kvartom Benčić te posebnosti  Dječje kuće i programima koji se u njoj odvijaju. Pia i Ivan sudjelovali su na radionici “Izrada šećernih kampanula” dok su Mateja i Ana Mari sudjelovale na Panel raspravi gdje su dobile velika saznanja za unaprjeđenje lokalne zajednice, posebice za rast, razvoj djece kroz iskustva u planiranju strategija u području kulture za djecu i aktivnog sudjelovanja djece u kulturnom kao i, ponajprije, zaštite dobrobiti prava djece. Raznovrsnost događanja u sklopu 14. Susreta odvijala su se u Art kinu, Dječjoj kući, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Palači šećerane”, ističu Vinkovčani.
Grad Rijeka je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je stekao počasni naziv Grada – prijatelja djece. To znači da je prepoznat kao grad koji se vrlo aktivno i učinkovito  posvetio našim najmlađima i njihovom unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, prava djece, kulture i drugih aspekata života djece i mladih.
“U tome smo se istinski pronašli. Vidjeli uzor u  Rijeci – prijatelju djece te  kroz  velika saznanja koju su nam pružili ovim susretom želimo ići tim divnim stopama koje nosimo  kući u Slavoniju”,ističe voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Ana Mari Stojanovic.
Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Pia Tolušić poručuje: “Zadovoljstvo mi je bilo što smo odsjeli u tako lijepom gradu te upoznali ljepote grada, pa i u noćnom izdanju. Stvarno mi se  grad Rijeka svidio i sve što smo razgledavali u ova dva dana. Susreli smo se s drugim predstavnicima dječjih gradskih vijeća te smo se s njima zabavljali i družili. Imali smo svakakve radionice i razgledavanja te mi se to posebno svidjelo. Stekli smo jedno jako lijepo životno iskustvo koje ću stalno pamtiti”.

Edukacija za nove voditelje Dječjih vijeća i Dječjih foruma

27. i 28.10.2022. godine u Zagrebu je održana edukacija za nove voditelje Dječjih vijeća i Dječjih foruma s ciljem jačanja kompetencija mentora za rad s djecom i uključivanje djece i odraslih u participativne programe.

Na edukaciji je sudjelovala naša Ana Mari Stojanović, voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Vinkovci.