Kontakt

dnd.vkci@gmail.com

098 929 1112

032 544 154

O nama

Volonteri

Radionice

Projekti

Vijesti

Dječje gradsko vijeće Vinkovci

Aktivnosti i obavijesti u radu Gradskog vijeća Vinkovci

O Dječjem gradskom vijeću

Temeljem Odluke o prihvaćanju i ostvarivanju ciljeva i programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koja je donesena 2009.godine, Gradski koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine –prijatelji djece“ na sjednici 2011.godine, donose Statut Dječjeg gradskog vijeća Grada Vinkovaca kojim Dječje gradsko vijeće predstavlja institucionalni okvir za ostvarivanje
prava djece na aktivno sudjelovanje učenika i učenica. Dječje gradsko vijeće čine po dva predstavnika/ce iz sedam osnovnih škola sa područja Grada Vinkovaca i Glazbene škole Vinkovci, koji se biraju na dvije godine s mogućnošću još jednog izbora.

Dječje gradsko vijeće se informira o važnim dokumentima Grada Vinkovaca:
– proračunu Grada Vinkovaca
– gradskim programima, planovima i strategijama za djecu
– programima i inicijativama u području zdravstva i socijalne skrbi djece, odgoja i obrazovanja obitelji, sporta, kulture, slobodnog vremena, sigurnosti djece u gradu
– planovima i programima uređenja zelenih površina, prostora za igru i boravak djece

Dječje gradsko vijeće se također izjašnjava o važnim dokumentima škole kao što su:
– plan i program rada
– plan rada na uređenju objekata i okoliša školskih zgrada, prilaza za djecu s teškoćama u razvoju i invaliditetom
– plan promjena u organizaciji rada škole.

Dječje gradsko vijeće može samoinicijativno na prijedlog djece i škola, odgovornih ustanova i udruga raspravljati i iznositi prijedloge o sljedećim pitanjima:
– potrebama djece i mladih
– radu gradskih ustanova i tvrtki s aspekta interesa djece
– kapitalnim projektima od značaja za cijelu zajednicu
– planovima razvoja školstva
– pravima i potrebama djece s teškoćama u razvoju i invaliditetom te nacionalnih i vjerskih manjina
– programima izvannastavnih aktivnosti
– programima obilježavanja blagdana i važnih datuma od značaja za djecu u školi i Gradu.

Mišljenja i prijedlozi se dostavljaju nadležnim tijelima gradske uprave i škola koja su ih dužna razmotriti i o zaključcima pisano izvijestiti Dječje gradsko vijeće i Gradonačelnika.

Novosti i aktivnosti

Edukativni kamp „Utjecaj, a ne ukras“

Naša djeca i mentori u nacionalnom programu jačanja dječjeg sudjelovanja

Od 26. do 28. siječnja  voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Ana Mari Stojanović, predstavnice Dječjeg vijeća Iva Orešković i Andrea Stojanović te predsjednica DND-a Vinkovci sudjelovali su na edukativnom kampu u Tuheljskim Toplicama u okviru projekta “Utjecaj, a ne ukras” Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske. Na kampu su predstavili potrebe djece našeg kraja i sudjelovali u interaktivnim radionicama na temu ostvarivanja dječjih prava i participacije.
Projekt „Utjecaj, a ne ukras“ provodi Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt pridonosi širenju znanja i mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih u gradovima i općinama širom zemlje te podržava donositelje odluka u jačanju vještina za sudjelovanje djece u odlučivanju.
Istraživanja pokazuju da se u posljednjih 15 godina povećalo znanje djece i mladih o dječjim pravima u Hrvatskoj, te obje skupine bolje ocjenjuju mogućnosti za sudjelovanje, no, svoju participaciju u školi, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i dalje doživljavaju kao nedostatnu i nedovoljno učinkovitu: tek petina mladih smatra da odgovorne osobe na lokalnoj razini uzimaju u obzir njihovo mišljenje kada donose odluke o mladima, dok je taj udio kod djece 50 %.
Na kampu se okupilo još 70 sudionica i sudionika iz različitih gradova diljem Hrvatske, uključujući Bedekovčinu, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnicu, Križevce, Lovran, Mali Lošinj, Novu Gradišku, Opatiju, Osijek, Veliku Goricu, Pregradu, Ravnu Goru, Samobor, Sv. Nedelju, Tuhelj, Varaždin, Virje i Zabok.
Naši su predstavnici imali prilike razviti svoje Naj-projekte na kojima ćemo nastaviti raditi u suradnji s donositeljima odluka te drugom djecom i mladima u našoj zajednici.

Vinkovačko Dječje gradsko vijeće na 15. Susretu gradova i općina – prijatelja djece u Karlovcu

22.rujna 2023. godine Dječje gradsko vijeće Vinkovaca sudjelovalo je na 15. Susretu gradova i općina – prijatelja djece. Na susretu održanom u Karlovcu sudjelovali su zamjenik dječje gradonačelnice Gregor Lusavec i dječja vijećnica Dora Tomić, u pratnji voditeljice Anom Mari Stojanović i Danijele Ozdanovac, koordinatorice projekta “Nauči, Uoči, Reagiraj” Društva Naša djeca Vinkovci.
Tema susreta bila je „Zeleni susreti – učinkovito, digitalno i održivo“, uz upoznavanje projekta “Karlovac – pametan grad”. Omogućen im je raznovrstan program, kako za djecu, tako i za odrasle, u reprezentativnim lokacijama, kao što je novo prvo virtualno kino Edison, Centar Nikola Tesla, te posjeti Starom gradu Dubovcu i jedinstvenom slatkovodnom akvariju “Aquatika”.
Odrasli predstavnici bili su sudionici panela na kojem su dobili znanja o ekološkom i održivom razvoju koja će im pomoći u budućem radu na projektima i radionicama, dok su djeca bila polaznici medijskih i kreativnih sadržaja te također dobila nova saznanja koja će im služiti u promicanju, poticanju i uspostavljanju boljeg rada Dječjeg gradskog vijeća.

Vinkovačko Dječje gradsko vijeće na 14. Susretu gradova i općina – prijatelja djece

Dječje gradsko vijeće Vinkovaca na 14. Susretu gradova i općina – prijatelja djece održanom danas u Rijeci predstavili su dječja predsjednica Pia Tolušić i dječji vijećnik Ivan Kovačević s voditeljicom Ana Mari Stojanović  i koordinatoricom projekta “Nauči, Uoči,  Reagiraj” Mateja Hojsak.
“Tijekom susreta upoznali smo ustanove u kulturi, Art kvartom Benčić te posebnosti  Dječje kuće i programima koji se u njoj odvijaju. Pia i Ivan sudjelovali su na radionici “Izrada šećernih kampanula” dok su Mateja i Ana Mari sudjelovale na Panel raspravi gdje su dobile velika saznanja za unaprjeđenje lokalne zajednice, posebice za rast, razvoj djece kroz iskustva u planiranju strategija u području kulture za djecu i aktivnog sudjelovanja djece u kulturnom kao i, ponajprije, zaštite dobrobiti prava djece. Raznovrsnost događanja u sklopu 14. Susreta odvijala su se u Art kinu, Dječjoj kući, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Palači šećerane”, ističu Vinkovčani.
Grad Rijeka je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je stekao počasni naziv Grada – prijatelja djece. To znači da je prepoznat kao grad koji se vrlo aktivno i učinkovito  posvetio našim najmlađima i njihovom unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, prava djece, kulture i drugih aspekata života djece i mladih.
“U tome smo se istinski pronašli. Vidjeli uzor u  Rijeci – prijatelju djece te  kroz  velika saznanja koju su nam pružili ovim susretom želimo ići tim divnim stopama koje nosimo  kući u Slavoniju”,ističe voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Ana Mari Stojanovic.
Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Pia Tolušić poručuje: “Zadovoljstvo mi je bilo što smo odsjeli u tako lijepom gradu te upoznali ljepote grada, pa i u noćnom izdanju. Stvarno mi se  grad Rijeka svidio i sve što smo razgledavali u ova dva dana. Susreli smo se s drugim predstavnicima dječjih gradskih vijeća te smo se s njima zabavljali i družili. Imali smo svakakve radionice i razgledavanja te mi se to posebno svidjelo. Stekli smo jedno jako lijepo životno iskustvo koje ću stalno pamtiti”.

Edukacija za nove voditelje Dječjih vijeća i Dječjih foruma

27. i 28.10.2022. godine u Zagrebu je održana edukacija za nove voditelje Dječjih vijeća i Dječjih foruma s ciljem jačanja kompetencija mentora za rad s djecom i uključivanje djece i odraslih u participativne programe.

Na edukaciji je sudjelovala naša Ana Mari Stojanović, voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Vinkovci.