Kontakt

dnd.vkci@gmail.com

098 929 1112

032 544 154

O nama

Volonteri

Radionice

Projekti

Vijesti

O nama

Kroz povijest

Društvo Naša djeca Vinkovci je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnoga društva koja od osnivanja 16. prosinca 1996. godine, pa sve do sada počiva na vrijednostima i pravima propisanima Konvencijom UN-a o pravima djeteta. Jedna od prvih aktivnosti Društva Naša djeca Vinkovci bila je organiziranje prve Gradske pokladne povorke koja je održana na Trgu Vinkovačkih jeseni u veoma  skromnom okruženju. Gradska pokladna povorka, današnji Gradski karneval, je postala kontinuirana aktivnost Društva „Naša djeca“.

Društvo Naša djeca Vinkovci u svome je sjedištu počelo organizirati kreativne likovne radionice dva puta tjedno za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, ali i za roditelje. Radionice koje su se kontinuirano održavale do 2012. godine bile su besplatne za svu djecu, jer su posebni prioritet, isključivo volonterskog rada Društva Naša djeca, bila socijalno ugrožena djeca i djeca s poteškoćama u razvoju te općenito djeca u potrebi. Od 2008. godine kreativne likovne radionice organizirane su na još dvije lokacije, kontinuirano, jedno tjedno i to u mjesnim odborima Zagrebački blok i Slavija. Promatrajući potrebe djece ustanovili smo da u gradskoj četvrti Zagrebački blok postoji velik broj djece koja žive u zgradama i većinom su slabijeg imovnog statusa, dok su djeci iz gradske četvrti Slavija nedostupni takvi sadržaji jer taj dio grada od ostatka dijeli prometna željeznička pruga te cesta koja je također prometna.

U samom početku DND Vinkovci organizira i SOS telefon za zlostavljanu djecu na kojem su volontirali djelatnici Centra za socijalnu skrb iz Vinkovaca. DND Vinkovci udružuje se u Savez Društava „Naša djeca“ Hrvatske koji organizira savjetovanja za dužnosnike osnovnih DND-a kao i edukacije za voditelje kreativnih, likovnih, plesnih i dramskih radionica, te voditelje foruma za dječja prava tzv. Dječjih foruma i daje svaku potporu Društvu Naša djeca u organiziranju i provođenju aktivnosti. Također, DND Vinkovci, od početka u većini svojih aktivnosti surađuje sa  Centrom za predškolski odgoj te većinom osnovnih škola u Vinkovcima, a najviše s osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića i njihovom stručnom službom. Tako u Osnovnoj školi Bartola Kačića počinje djelovati prvi forum za dječja prava koji djeluje do danas. U DND-u su osnovana još dva dječja foruma Suncokret i Mali princ, čiji su članovi svake godine u Hrvatskom saboru iznosili probleme djece iz svoje sredine na Godišnjem susretu Dječjih foruma i saborskih zastupnika u organizaciji Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske.

dnd vinkovci

Humanitarne akcije i radionice

U suradnji sa Savezom Društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskim društvom za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Hrvatskim društvom medicinskih sestara – pedijatrijska sekcija, DND Vinkovci počinje provoditi akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“ u Općoj bolnici Vinkovci. Akcija ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece, a jedan od zadataka volontera DND-a Vinkovci bilo je organiziranje edukativno zabavnih sadržaja za djecu u bolnici i oplemenjivanja prostora u bolnicu u kojem borave djeca. Osim svojih kontinuiranih aktivnosti, kreativnih likovnih radionica i organiziranja edukativno zabavnih sadržaja za djecu u bolnici te oplemenjivanja prostora u bolnici, DND Vinkovci pokreće i niz jednokratnih akcija kao što su: Cvjetni korzo, Dječji tjedan, Dan igara, te obilježava značajne datume za djecu kao što su Međunarodni dan obitelji, Međunarodni dan djeteta, Dan Konvencije o pravima djece i dr.

Društvo Naša djeca grada Vinkovaca organizator je većeg broja  humanitarnih akcija od kojih su najveće bile: Humanitarna akcija za kupnju EEG aparata za dječji odjel Opće bolnice Vinkovci, humanitarno-preventivna akcija za Josipa Pajtlera (u manje od šest mjeseci kao treća žrtva strujnog udara na željezničkoj pruzi), te tri velike humanitarne akcije za djecu s poplavljenih područja Vukovarsko- srijemske županije pod nazivom Pun kofer prijateljstva 1., 2., 3..

DND Vinkovci organizator je i većeg broja humanitarnih akcija, a za svoj rad DND Vinkovci dobitnik je i nekoliko nagrada.

Vizija i misija

Vizija

Vizija Društva Naša djeca Vinkovci je igrom do osmjeha djeteta, jer je igra važna.

Misija

Društvo Naša djeca Vinkovci je humanitarna i neprofitna organizacija civilnoga društva koja promiče i štiti prava i slobode djeteta na području grada Vinkovaca i šire kroz edukaciju (izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje), kulturnu animaciju, humanitarne akcije i druge vrste podrške djeci i roditeljima.

Također, DND doprinosi razvoju dječje kreativnosti koja počiva na vrijednostima nenasilja i uvažavanja različitosti kroz kvalitetnu organizaciju slobodnog vremena djece i volonterski rad.

Organizacijska struktura društva

Predsjednica

Helena Crnjak

Koordinatorica udruge

Barbara Didović

Upravni odbor

Helena Crnjak, Barbara Didović, Zlata Gavrić, Snježana Matak, Anita Blažević Jurković, Zrinka Mikić, Nikolina Beljo

Nadzorni odbor

Sonja Šimić, Vladimir Vranješević, Milan Bunjevac

Skupština

Skupštinu čine svi članovi društva

Volonteri

Ponosni smo na naše volontere: profesore, odgajatelje, pedagoge, umjetnike, studente, pravnike, ekonomiste, informatičare, grafičare, umirovljenike, roditelje i srednjoškolce koji su kao djeca sudjelovali u našima aktivnostima te ostali kao mladi volonteri.

Promičemo i razvijamo rad naših volontera kroz edukaciju, organiziranje i razvoj volonterskih programa, predlaganje mjera za unapređivanje volonterstva te zagovaranje za aktivno uključivanje djece i mladih u volonterske programe.

Budi i ti volonter/ka Društva Naša djeca zato što:

  • Volontiranjem svijet postaje ljepše i bolje mjesto.
  • Volontiranje ljude čini sretnijima.
  • Dobro se uvijek dobrim vraća.
  • Želja za volontiranjem koja dolazi iz srca stvara osjećaj zadovoljstva i unutarnjeg bogatstva.
  • Volonteri ne primaju plaću ne zato jer je njihov rad besplatan nego jer je njihov rad neprocjenjiv.