Kontakt

dnd.vkci@gmail.com

098 929 1112

032 544 154

O nama

Volonteri

Radionice

Projekti

Vijesti

Edukativni kamp „Utjecaj, a ne ukras“

Objava: dndvk
velj 1, 2024
Naša djeca i mentori u nacionalnom programu jačanja dječjeg sudjelovanja. Od 26. do 28. siječnja voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Ana Mari Stojanović, predstavnice Dječjeg vijeća Iva Orešković i Andrea Stojanović te predsjednica DND-a Vinkovci sudjelovali su na edukativnom kampu u Tuheljskim Toplicama u okviru projekta "Utjecaj, a ne ukras" Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske. Na kampu su predstavili potrebe djece našeg kraja i sudjelovali u interaktivnim radionicama na temu ostvarivanja dječjih prava i participacije.

Projekt „Utjecaj, a ne ukras“ provodi Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt pridonosi širenju znanja i mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih u gradovima i općinama širom zemlje te podržava donositelje odluka u jačanju vještina za sudjelovanje djece u odlučivanju.

Istraživanja pokazuju da se u posljednjih 15 godina povećalo znanje djece i mladih o dječjim pravima u Hrvatskoj, te obje skupine bolje ocjenjuju mogućnosti za sudjelovanje, no, svoju participaciju u školi, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i dalje doživljavaju kao nedostatnu i nedovoljno učinkovitu: tek petina mladih smatra da odgovorne osobe na lokalnoj razini uzimaju u obzir njihovo mišljenje kada donose odluke o mladima, dok je taj udio kod djece 50 %.

Na kampu se okupilo još 70 sudionica i sudionika iz različitih gradova diljem Hrvatske, uključujući Bedekovčinu, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnicu, Križevce, Lovran, Mali Lošinj, Novu Gradišku, Opatiju, Osijek, Veliku Goricu, Pregradu, Ravnu Goru, Samobor, Sv. Nedelju, Tuhelj, Varaždin, Virje i Zabok.

Naši su predstavnici imali prilike razviti svoje Naj-projekte na kojima ćemo nastaviti raditi u suradnji s donositeljima odluka te drugom djecom i mladima u našoj zajednici.